top of page
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Kafeinin yararları ve zararları


Kafein günlük bir ihtiyaç mıdır yoksa bağımlısı olduğumuz küçük bir kaçamak mı? Çay, kahve ya da hangi şekilde alırsanız alın kafeinin hem yararları hem de aşırı alındığında zararları vardır.

KAFEİNİN YARARLARI

- Günlük tüketilen minimum 4-5 fincan çay ya da 2-3 fincan kahve uyanık kalmamızı sağlar, enerji verir, kendimizi iyi hissettir ve mutluluk hissini arttırır.

- Kafeinin mental fonksiyonları arttırdığı araştırmalarda kanıtlanmıştır. Görsel hafizamızı arttırmak ve hatırlamamıza yardımcı olmak bunlardan biridir.

- Egzersizden önce alınan kafein yorgun düşmeden daha uzun süre spor yapabilmemize olanak sağlar. Egzersiz sırasında kafein kaslardaki ana enerji kaynağı olan glikojen ile etkileşime girer ve glikojen depolarının egzersiz esnasında tükenmesini yavaşlatır ve böylece daha uzun spor yapılmasını sağlar. Ayrıca araştırmalar kafeinin kas ağrılarını azaltan hormon ve diğer bazı maddeleri arttırdığını bulmuştur.

- Kafein bazı ağrı kesicilerde bulunmaktadır. Bunun nedeni damarları kasıp ilaçların daha çabuk sisteme girmesini sağlamasıdır.

- Diyabeti engellediği düşünülen mineral ve antioksidanlar içermektedir. Kafein şeker ve yağın daha hızlı yakılması için beyne sinyaller gönderilmesini sağlar. Kafeindeki antioksidanlar vücuda zarar veren serbest radikalleri önlemede yardımcıdır.

- Araştırmalar her gün 3 fincan kafeinli kahve içenlerde astım ve Parkinson riskinin azaldığını bulmuştur.

KAFEİNİN ZARARLARI

- Günlük içilen 4 fincandan fazla kahve kan basıncını arttırır. Bu yüzden fazla alınan kafein kalp hastalıkları riskini arttırabilir.

- Aşırı kafein tüketimi özellikle açken alınırsa stresi arttırma olasılığı vardır.

- Fazla kafein karın ağrısı, ishal, artan bağırsak hareketlerine neden olabilir. Sindirim sistemi ile ilgili sorunları olanlar kafein alımını kısıtlamalıdır.

- Magnezyum, potasyum, demir minerallerinin emilimini azaltır. Bu yüzden bazı eksikliklere neden olabilir.

- Her gün alınan 2 gramdan fazla kafein vücudun yaşlanmasını hızlandırabilir.

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

My Journey of Discovery
and Weight Loss

A year ago, I decided it’s time to change my lifestyle. This meant taking control of my life and making important decisions..

Read More About me
My Sponsers
Tag Cloud
Henüz etiket yok.
Follow Me
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page